Kada pogledamo unazad, lako možemo videti kako su naši preci gotovo bolje poznavali sve blagodeti koje priroda pruža, te ih koristili na najbolje moguće načine-kroz ishranu, kozmetiku, kao lek… U današnje vreme urbanog života, gotovo da smo i zaboravili da je upravo majka priroda ta koja nam nudi rešenje za sve naše probleme. Odaljivši se od našeg pravog bioritma i načina života, naša nacija je većinom podlegla savremenim trendovima i zaboravila na bogatstvo našeg krajolika.

Da li ste znali da su preporučene namirnice za ljude baš one koje dolaze iz njihovog podneblja? Na pitanje zašto mislim da ne moramo ni da odgovaramo, ali odgovor je vrlo jednostavan. Vaš digestivni sistem se godinama, odnosno decenijama kroz generacije, navikavao na određene namirnice, te je naučio da prima te nutrijente kao lek, a pritom i da ih najlakše vari. Time dobijate puno bogatstvo iz samo jedne voćke za kompletan organizam!

Šta mislite o breskvi

Ova divna poslastica sa vrlo malim brojem kalorija, oko 40 na 100g ploda, je izvrstan izbor za sve sladokusce, koji pritom žele da se vrate prirodi i zdravo hrane! Zapitajte se koliko redovno konzumirate voće? Iako mislite da je to često, verovatno je to samo vaš ustaljen mehanizam mišljenja, koji nema baš potpune osnove. Vratimo se prirodi! Upoznaćemo vas sa svim blagodetima ovog predivnog zlatnog ploda, te priznajemo da mu nakon ovih tvrdnji nećete moći da odolite!

breskva zdrava namirnica

Da je breskva prirodni diuretik, najbolje znamo u letnjim mesecima, kada joj je i sezona. Ljudi koji imaju problema sa zadržavanjem vode u organizmu, a malo ko danas nema zbog preteranog unosa natrijuma, shvatiće kakvu svežinu i olakšanje ovo voće donosi jednom kada se uvrsti u redovnu ishranu. Samim time što je diuretik, to takođe znači da je odličan izbor kada je u pitanju čišćenje organizma od toksina.

Korisni sastojci u breskvi

Korisni sastojci koje ovo rajsko voće sadrži su biljna vlakna i biljne masti u vrlo maloj količini (masti potrebne da bi pojačale dejstvo vitamina koje sadrži), belančevine, betakarotin (izuzetno važan za zdravlje vaših očiju, kože, kose, te jetre), vitamin A, biotin, vitamin C i E, gvožđe, razna eterična ulja, magnezijum i kalcijum u izuzetnoj ravnoteži, kalijum, selen, organske kiseline, fosfor te celulozu koja će vas dugo držati sitima. Dakle, ukoliko razmišljate o namirnicama koje dugo drže sitost, breskva je prvi pravi izbor za vas! Sa malo kalorija i mnogo vlakana i celuloze, imajte energiju koja vam je potrebna, ali istovremeno ostanite siti i vitalni!

Pored obilja vitamina koje sadrži, te činjenice da je diuretik, breskva je takođe sjajan lek kada se govori o hipertenziji. Samo 2 breskve na dan mogu da vam pomognu mnogo više nego lekovi za visok pritisak. Zašto se ne okrenuti prirodi kada je ona tu, na dohvat ruke, i naravno bez štetnih posledica na organizam? Ova slatka i osvežavajuća voćka takođe sadrži pregršt antioksidansa, te se sa lakoćom bori protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ljudski organizam, te tako dovesti do hroničnih i malignih bolesti.

Za dame ali i za muškarce

Dame će se oduševiti kada čuju da breskva takođe usporava proces starenja. Breskve se takođe mogu koristiti i kao maska za lice. Jednostavno izrežite breskvu na kriške i držite je 10ak minuta na licu jednom nedeljno za sprečavanje nastanka bora.
Depresija? Nervoza? Nesanica? Obnovite svoj centralni nervni sistem ovom divnom voćkom i živite staloženije i u hramoniji sa prirodom.

Muškarce će obradovati činjenica da breskva vrlo povoljno deluje na mušku plodnost. Pored toga, ukoliko imate problema sa srcem, ekcemima, mučninama ili povraćanjem, aknama… Breskva će vrlo efektno ublažiti vaše probleme.

Budite zdravi i vitalni uz malu pomoć koja nam dolazi iz tako snažne voćke i živite život punim plućima! Okrenite se prirodi, živite u skladu sa njom, te gledajte blagodeti koje vam ona vraća svakog dana zbog takvog načina života! Oduševite se rezultatima!

kompot od bresaka

Šta raditi kada nema svežih bresaka?

Kao i većina sezonskih voćaka sa našeg podneblja i breskvu u svežem stanju možemo da konzumiramo oko 2-3 meseca godišnje, kako da konzumiramo ovo zdravo voće i u periodu tokom zime i ranog proleća?

Tada možemo da uživamo u sjajnim domaćim kompotima od bresaka, domaćim gustim sokovima od bresaka koji su idealni i za decu jer su potpuno zdravi i pripremljeni na tradicionalni način bez dodavanja konzervansa veštačkih boja i sl. Takođe suve breskve su odlična zamena za period kada nemamo na raspolaganju sveže breskve.